FIFA’nın “Transfer Eşleşme Sistemi” 2010 yılı itibarıyla futbol paydaşlarının hizmetine sunuldu. Kulüpler arasındaki tüm oyuncu transferlerini kayıt altına almaya yarayan bir sistemden bahsediyoruz. Sürecin daha sorunsuz ve şeffaf olmasını sağlayan bu sistem kendi içinde ikiye ayrılıyor:
- Uluslararası Transfer Eşleşme Sistemi (ITMS)
- Yerel Transfer Eşleşme Sistemi (DTMS)
Türkiye Futbol Federasyonu yerel transferlerde henüz bu sisteme geçmiş değil. Yani Trabzonspor, Galatasaray’a oyuncu transfer edeceği zaman bu sistemi kullanmıyor. Fakat Trabzonspor RB Leipzig’den oyuncu alacağı zaman bu sistemi kullanmak zorunda.
FIFA aynı zamanda bu sistemi kullanarak periyodik aralıklarla rapor ve analizleri websitesinden paylaşıyor:
Soru-cevap şeklinde devam edelim.
TMS’i kimler kullanıyor?
Çoğunlukla kulüp çalışanları ve ülke federasyonları kullanıyor. Kulüp çalışanlarının bu sistemi kullanabilmeleri için bağlı olduğu federasyondan eğitim almaları şart.
TMS’e nereden ulaşılır?
TMS’e hangi bilgiler yüklenir?
Oyuncu pasaportu, transfer ücreti, sözleşme, yetiştirme bedeli, dayanışma katkı payı vs.
Eşleşme nasıl olur?
Önce X kulübü bilgileri girer. Y kulübü eğer bu girilen bilgileri doğrularsa eşleşme gerçekleşir. Eğer iki kulüp aynı bilgileri girmezse sistem hata verir. Eşleşmeden sonra kulüplerin bağlı olduğu federasyonlar da gerekli onayları verdikten sonra transfer teknik olarak tamamlanır.
Sistem nasıl bir kontrol mekanızması ve şeffaflık getiriyor?
Kulüpler yapılan ödemelerin dekontunu sisteme girmek zorunda. Eğer bu ödemeler belirtilen tarihte sisteme girilmezse kulüplere cezai yaptırım uygulanabilir.
Bu yazımda işin biraz mutfağına girmek istedim. Umarım bilgilendirici olmuştur. Tabii ki sistem burada anlattığımdan biraz daha komplike. Daha birçok detayı var. Ama şu bir gerçek ki, kulüpler arasında yapılan tüm transferlerin kayıtlara geçmesi açısından önemli bir platform.
Berkay Türkmen
Facebook Yorumları