Kayserispor Aşığı Ayhan Baynal-Uğur Ayazsın
Kayserispor aşığı biri olarak ciddi bir arşiviniz var. Arşive geçmeden önce spora ilginiz nereden geliyor?
Çocukluktan gelen bir şey. Ben küçüklüğümde Kayserispor’un bütün maçlarına giderdim. Zaman geçtikçe Kayseri benim aşkım olmuştu. Ben düğünümü bile maça denk getirmemeye çalıştım.
Peki, arşiv yapma fikri nasıl doğdu?
1990’larda internetin de gelişmesiyle bir araştırma yapmaya karar verdim. İlk aşamada eski Kayserispor maçlarını arşivledim. Bunun ilk aşaması maçların sonuçları üzerindeydi. Gazeteci Mustafa Cengiz’in kitabı bana ilham verdi. Gazete arşivlerini kurcaladım. Kayseri’deki yerel gazetelerden arşivlerine inmeyi talep ettim. Bazıları yardımcı oldu.
Arşivi nasıl oluşturdunuz biraz da ondan bahsetsek.
Bazı gazetelerin arşivlerine bakınca Kayserispor için bir arşiv oluşturulabilir fikri aklımı kurcaladı. Bazı gazeteci arkadaşlarla konuştum ve konuyu onlara açtım. Bazıları bana fotoğrafları getirdi. Bundan sonra eski futbolculara ulaşmaya çalıştım. Hatta bazı futbolcuların çocuklarıyla görüştüm. Birçoğundan kaynak ve arşivlik bilgi ile fotoğraf aldım. Bu süreç bu şekilde aldı başını gitti.
Arşivinizde maçlar ile ilgili çok fazla bilgi var mı?
Elimde net olmamakla birlikte 2 bine yakın Kayserispor maçının bilgisi var. Bu maçların tamamına yakınının sonuçları, golleri ve kadroları elimde mevcut. Bunların bazılarını Kayserispor ile ilgili bir sitede yayınladık. Tabii ki hatalar ve eksikler var ama yapabileceğim en iyi arşivi oluşturmaya çalıştım.
O dönemde başka araştırmalar da yapanlar vardır.
Bu süreçte Türkiye’de bu tarz çalışmaları yapanın tek ben olmadığımı gördüm. Türk Futbol Tarihi Araştırmacıları adında bir dernek kuruldu. Bu derneğin kurucu üyeleri arasında bulundum. Dernek olarak çok güzel çalışmalar yaptık. Birçok takımın tüm ayrıntılarını toparladık.
“O ZAMANKİ GAZETELER BİR BAŞKAYMIŞ”
Arşiv için elde ettiğiniz gazeteleri başka yönleri ile de incelediniz mi?
Elbette inceledim. O dönem teknolojinin çok kısıtlı ve imkânların olmamasına rağmen gazeteler çok iyi çıkıyormuş. Galiba gazeteciliğin gazetecilik olduğu zamanlar o zamanlarmış. 1972 yılında 1 maç oynanmış. O maçta 3 gol olmuş. O eski makine ile 3 golün üçünü de çekmişler. Bu arşiv araştırmasını yaparken Kayseri basınının tarihini de öğrendim.
Bu arşivi oluşturmak size ne hissettirdi?
O dönemlere gittiğimi fark ettim. Bunları ortaya çıkartıp günümüze, yeni nesillere aktarmak beni çok mutlu etti. ‘Bu benim üzerime düşer miydi?’ Sorusu tartışılabilir. Ama bunu tek başıma yapmadım ben. Birçok gazeteci arkadaştan çok fazla fotoğraf aldım. Bunları bir kitap halinde aktarmak da istiyorum. Bu arşivden edindiklerimle ilgili kitap yazmak istiyorum. Bununla ilgili de belediye ile görüşeceğim.
Sergi açmak da güzel olabilir aslında.
Sergi açmak çok güzel bir fikir ama kafamı kurcalayan bir şey var. Gazetede yayınlanmış bir fotoğraf var. O fotoğrafı başkası çekmiş. O fotoğrafı kendimin gibi bir sergide yayınlamak nasıl olur bilmiyorum. Ama bu isimlerden tek tek izin alarak böyle bir şey yapmak da aklımda yok değil.
Eklemek istediğiniz bir şey var mı?
1960 ve 1970 yılları ile ilgili arşiv gazeteleri duran varsa elinde buna benzer kaynaklar olan varsa bana ulaşsın. Ben elimden gelen her şeyi yapmaya hazırım. Bilgi paylaştıkça çoğalır. Gazeteci Bekir Demirağ için bir parantez açmak istiyorum. Kayseri onun kıymetini bilemedi. Spora gönül veren bir kişi. Özellikle amatör spor için kendini adamış durumda.
Facebook Yorumları